fbpx

ALT om pil – vår Wikipilia

Skovstuen Pil får utallige ? om pil året rundt – og det er vi veldig glad for…. her har vi samlet de fleste:

FAQ – Ofte Stilte spørsmål

Q: Hva er forskjell på en stikling og en vidje?
A: En stikling er en plante på 25 cm uten røtter som kan plantes til et plantefelt, åker eller en vill hekk. En vidje er en plante uten røtter og er det du høster av plantefeltet for å enten tørke og flette kurver av, eller plante videre til hytter, gjerder og trær. En vidje kan være alt fra 20 cm til 4 meter. Men vidjene vi bruker til levende fletting er fra 180 cm – 400cm. Disse igjen er sortert i 20 cm intervaller. Eks 180 – 200cm. 200-220cm osv

pilstiklinger i vann

pilstiklinger i vann

 

Q: Når kan jeg bestille vidjer og stiklinger?
A: Du kan bestille pil gjennom hele året. Men vi sender kun ut levende pil fra FEBRUAR-JUNI. Det er på denne tiden pilen er friskest til planting. Pilen blir høster i februa- april alt etter snødekke. Og deretter plassert på fryselager for optimal oppbevaring.

 

Vidjer

Vidjer

Q: Hvordan bestiller jeg?
A: Du kan enten sende inn en bestilling via kontaktskjemaet på vår hjemmeside, sende en mail til vår mailadresse som du finner nederst på siden. Eller ringe oss.

Q. Kan jeg plante pil hele året?
A. Nei det er best å plante pil når pilen er i vinterdvale. Hos Skovstuen oppbevares pilen på fryselager fram til juni. Da er den fremdeles i dvale. Vi høster pilen så sent som mulig for å sikre oss friske varer for levering. Om du kan eller ikke er mer et spørsmål om du er villig til å forsøke, og om du finner levende pil for eksempel i august. Har du ditt eget plantefelt å høste av ville jeg bare forsøkt. Men pildyrkere selger ikke levende pil utenfor sesongen. Læs mit innlæg plantetidspunkt-for-pil.

Q: Når ankommer pilen jeg har bestilt?
A: Vi er overgitt til elementene når det gjelder å dyrke jorden. Det henter vinteren varer fram til april noen år, mens andre er den over allerede i februar. Og vår langstrakte land gjør også til at våren kommer på mange forskjellige tidspunkter hos oss. Vil du ha levering senere enn våre føreste utsendinger i mars/april sier du i fra til oss når du ønsker levering slik at det passer in i dine planer for når du kan plante.

Q: Har dere alle sortene på sortslisten i vidjer og stiklinger?
A: Både nei og ja. Legger du inn bestilling tidlig i sesongen er det større garanti for at du får det du vil ha enn om du bestiller like før sesongslutt. Noen år er det også pilsorter som ikke egner seg for levering pga. sykdom eller angrep at dyr(rådyr med mer) dermed kan det være et år vi ikke kan levere enkelte sorter.

Pilsorter fra Skovstuen Pil

Pilsorter fra Skovstuen Pil

Q: Kan jeg hente pilen hos dere?
A: Ja. Men vi har ingen butikk. Dermed må du ha en avtale for å komme hit.

Q: Sender du pr post?
A: Ja vi sender pr post om pilen er opp til 230-240 cm. Grenser til posten er 230cm dermed kan det hende vi bøyer pilen litt i tuppen for å få den med posten.

Q: Når kommer pilen fram?
A: Om vi har ditt telefonnr kan vi sende deg en SMS slik at du får hentet ut pilen når den ankommer. Vi sender ut pil mandag- onsdag Dvs vi forsøker å unngå å sende pilen slik at den ikke ligger på postkontoret for lenge. Det skjer nok ingen skade på pilen. Men vi synes det er viktig at den komme ut så fort som mulig av emballasjen.

Q: Hva koster det å få det tilsendt?
A: Vi sender pilen som egenembalert norgespakke. Denne har tre kg grupper. Siden vi ikke vet på forhånd hvor mye din pakke veier kan vi ikke gi deg en nøyaktig pris på forhånd. Men ca 30kg koster 550,- Vil du vite den nøyaktige prisen kan vi ringes så snart pakken er pakket. Det er først da den kan veies.

Q: Sender dere pil over 240cm til hytter og lignende?
A: Nei. Dette må hentes på Langø.

Q: Hvilken piltype anbefaler du?
A: Vårt svar til deg blir; hva skal du bruke den til? Tenk gjennom disse spørsmålene.
– skal du flette kurver av det?
– skal du flette kun levende ting av det?
– eller en kombinasjon?
– hvor stort vil du ha gjerdet ditt( lite/stort)
– hvilken farge foretrekker du?
– bor du i en spesiell klimasone?
-skal du kombinere forskjellige sorter?
– Bladform/gåsunger med mer?

Q: Hvordan betaler jeg?
A: I skrivende stunder sender vi ut faktura til kunder som bestiller og vil ha pilen tilsendt. Om ikke lenge kommer et visa betalingssystem via nett. Kunder som henter pilen på Langø betaler kontant.

Q: Selger dere pil engro?
A. Nei vi gjør ikke det. Er du en bedrift som ønsker å videreselge vår pil, så ta kontakt for en prat. Vi er mva registrert. Men siden vi for det meste selger pil til private er alle priser oppgitt med mva.

Q. Kan jeg blande pilsorter?
A: Ja, men ikke alle. Noen vokser hurtig og andre saktere. Ring oss og hør hvem som går bra sammen med hvem.

Planting av pil:

Q. Hvor lenge etter at jeg har mottatt plantene skal jeg plante dem?
A. Det er best å plante så fort du får plantene, og hels innenfor en uke etter at de er mottatt. Om ikke dette er mulig pakk ut pilen oppbevar den på et mørkt, kaldt sted med endene i vann. En kald låve er ideel. Jo varmere det er ute jo fortere skal du få plantet pilen.

Q: Har dere spiregarranti?
A: Ja, vi garanterer at pilen spirer ved levering. Men planter er ferskvare. Dvs blir dem ikke oppbevart riktig, vannet, stelt, eller plantet riktig når du får dem kan det hende de ikke spirer. Men dette er uten for Skovstuens kontroll.

Q: Har jeg reklamasjonsrett?
A: Nei. Planter er ferskvare. Du kan ikke angre ditt kjøp.

Q. Er pilen garantert å spire?
A. Både ja og nei. Pil tåler mange typer jord, men det er mange forutsetninger som skal være tilstede for et 100% garantert resultat. Blant annet er jorden godt nok forbered, har du vannet masse og mer en du tror det trengs, er pilen fersk fra leverandør, har den stått for lenge hos deg før du fikk plantet. Var det noen som vannet for deg i sommerferien? Alle disse faktorene spiller inn ved suksess. Pilen er en meget voksevillig plante, men som plante uten røtter er den helt avhengi av deg og dine forberedelser ved planting og vanning gjennom sesongen.

Q. Trenger jeg å gjøre mye forberedelser før jeg planter?
A. Vi anbefaler at du graver en grøft på en spadebredde og minimum 30 cm dyp. Og at du mixer litt kompost i jorden du legger tilbake etter planting. Dette gjor at pilen får en myk jord å sette sine unge røtter i.

Q: Må pilen vannes?
A: Ja så absolutt. Pilen har ikke røtter og er som en baby uten din hjelp. Det holder ikke å vanne en gang i uken i 5 minutter. Du skal vanne ofte, og du skal vanne så godt at jorden er gjørmet. Og mer en du tror. Selve pilestrukturen skal også vannes slik at det ikke fordamper vann fra selve pilen. Levende pilvidjer og stiklinger gro I de fleste jordtyper. Men trives best der det er fuktighet. Er jorden generell tørr, kan vanning bli påkrevet; ikke bare det første året, men de to- tre nestfølgene år til pilen er etablert. Læs mer i innlæg stelle-og-vedlikehold-av-levende-pil eller i innlægget anlegg-av-pileaaker.

Q: Må jeg bearbeide jorden og ta vekk gressplenen eller annen vegetasjon?
A: Levende pil gror bedre uten konkurranse. Så fjern eksisterende vegetasjon ca 0,25 cm fra kanten av for eksempel gjerde. Du kan legge duk langs pilen inntil gjerdet og dekke med bark. For et økologisk alternativ kan du bruke et lag av halm/ gressklipp som er tykt nok til å hindre at det spirer noe annet en pil. Luking langs kante må påregnes de første leveår.

Q: Pilen knakk når jeg flettet eller plantet den. Hva gjør jeg?
A: Når pilen knekker brytes vannbanen for planten. Dvs pilen vil dø fra knekkpunktet og opp. Ikke tving pilen til noe den ikke vil. Er det I et gjerde kan du velge å bytte den ut. Er det en stikling bør du bytte den ut. Utøv forsiktighet.

Q: Barken skraper av pilen når jeg planter den. Hva gjør jeg?
A: I barken sitter anlegg til røtter. Uten bark vil ikke pilen danne røtter. Om du skraper av barken er det stein og grus I jorden. Bearbeid jorden bedre.

Q. Kan jeg plante pil i skyggen?
A. Nei, pilen trenger sol for å trives. Men vil nok spire i skyggen, bare ikke trives. I delvis skygge er det ikke noe problem å plante. Men om skyggen kommer av et stort tre vil jorden være tørr. Dette er ikke ideelt for pil.

Q: Kan jeg plante pil i grunn jord der det er steinete og med fjell under?
A: Nei. Pilen trenger minimum 1 meter dyp jord for å trives. En grunnregel et om det ikke vokser noe annet der er det ikke et ideelt sted for pil.

Q: Kan jeg plante pil under store trær eller mellom?
A: Pilen liker ikke konkurranse. Store trær er vannkrevende og det er pilen også. Vi anbefaler ikke planting innimellom store eiketrær eller bjørk som er kjent for å være vanntørste.

Q: Jeg har en steinete jord i hagen. Kan jeg plante pil?
A: En steinete jord er i utgangspunktet ikke noe problem så lenge du vet at det er langt nok ned til fjellet. Men plantehullet skal være dypt nok og du skal fylle på jord som passer en plante. Dvs god og myk kompostjord.

Q: Jeg har en hytte på fjellet/ skjærgården eller lignende. Kan jeg plante pil der?
A: Ja da om du skal være der for å vanne kan du. Er det på fjellet er kanskje ikke klimasonen helt riktig. Er det i skjærgården er det kanskje bare berg og fjellgrunn. Dette er ikke gode betingelser for pil. Se andre svar over og under.

Q. Er det trygt å plante levende pil inntil hus?
A. Pilen er som alle andre planter vannsøkende. Så har du gamle kloakkrør med sprekker vil pilen søke seg inn der. Plant med 2-3 meters avstand fra dreneringsrør.

Q. Trenger man å kunne flette fra før ved laging av hytter, gjerder og trær.
A. Nei, du trenger ingen tidligere erfaring. Våre instruksjoner er for alle, med eller uten fletteerfaring.

Q. Kan jeg lage et levende gjerde av pil?
A. Ja du kan flette er såkalt belgisk hegn. Enkel, dobbel eller trippel flett som danner et diamantmønster med blader på.

Q: Hvor mye pil trenger jeg?
A: Du trenger 10 stk pr meter til enkel flett, 20 til dobbel og 30 pr meter til trippel. Dette er med en planteavstand på 20 cm mellom plantepunkt. Er avstanden mindre bruker du flere vidjer.

Q. Hvor høy vil gjerde bli?
A. Det ferdige gjerdet før det begynner å gro vil avhenge av hvor høye pinnene er i utgangspunktet. Det går vekk ca 60 – 70 cm fra en vidje. Vi graver 30 cm ned i bakken, de tynneste tuppene klippes av, samt at pilen flettes på skrå. Skal gjerde være 150 cm høyt trenger du pil som er 200-220 cm. Pilen vil etter dette gro fra skudd. Og blir det ikke klippet i løpet av sommeren kan det bli ca 2 meter høyere.

Q: Hvor mange ganger skal jeg klippe hekken i løpet av sommeren?
A: Vi anbefaler 1-2 ganger i løpet av voksesesongen.

Q: Skal jeg klippe skuddene helt inntid den flettede gjerdet?
A: Det er litt opp til deg selv. Om du ønsker å få fram diamantmønsteret hvert år klipper du gjerdet helt ned(1 cm nye stumper stikkende ut) hver vinter/vår. Om du ønsker av gjerde skal bli tett og ugjennomtrengelig lar du grenene du klipper være 10-15 cm. Da vil pilen forgrene seg ytterligere og tette bedre. En annen metode for tett veks er å flette grenene inn i gjerder. Da mister du diamantmønsteret, men gjerde blir tett.

Q: Gjerdet mitt vokser mest i toppen, hva gjør jeg?
A: Pil er per definisjon et tre. Trær vi alltid danne en stamme og en krone. For at vi skal få pilen til å vokse slik vi vil må vi manipulere den. Det vil si klippe. Om vi tar vekk skuddene som sitter i toppen(Toppskuddet) vil ”treet” oppfalle det som det ikke er noen topp igjen og forsøke å danne en ny. Dermed får du mer vekst i bunnen. I alle toppskudd sitter et hormon som heter auxin som styrer veksten til skudd under. Klippe dette vekk vil nye og andre skudd bryte.

Q: Kan jeg bruke avklippet fra gjerdet/hytte til å flette kurver med?
A: Forsøk gjerne, men for å flette en kurv trenger du mange antall pil av samme tykkelse og lengde. Dette er ikke sikkert du får fra et gjerde.

Q: Hvor mye vedlikehold krever en hytte/tunnel?
A: En hytte vil i det første åre gro alt i fra 50 cm til 2 meter alt etter forholdene og hvor mye den trives. Allerede ved midtsommer skal det være mulig å ta nyskuddene og flette inn i strukturen slik at hytten blir tettere. Ved for lange og tykke pil, eller om du har ventet for lenge med vedlikeholdet kan du klippe av greinene. Om vinteren kan du flette inn skuddene enkelt. Påregn en til to ganger om året. Vi anbefaler ikke å la pilehytten/gjerdet/tunnelen stå uten vedlikehold mer en to år.

Q: Vi har hest/sau / geit / dyr / hare / elg – vil disse ødelegge pileåker/gjerdet/hytte?
A: Hest, sau og geit vil spise de friske skuddene, noe som ikke er bra for pilen. Haren gnager litt, men ingen merkbare skader. Rådyr kan spise opp et helt plantefelt på ingen tid. Men vil nok bare gnage litt på en hytte/gjerde pga folk i nærheten av huset. Elgen spaserer gjerne igjennom åkeren vår, men gjør kun skade med sin enorme kropp.

Q: Hvor lang tid tar det å flette et gjerde/hytte?
A: Selve tiden det tar og flette er ikke så lang. Men tiden til forberedelse kan noen ganger ta litt lengre tid. Et par timer, en halv dag, eller flere dager. Alt etter vær og vind og ditt pågangsmot.

Q: Hvor lenge vil en pilestruktur vare?
A: som alt annet vil det ikke vare evig. Men det er ikke noen grunn til at den ikke kan stå i mange år framover og se like god ut. Det som kreves er vedlikehold som klipping og fletting. Og ev å plante inn nye vidjer om det er noe som er dødt. Den orginale pilvidjen på 2 cm vil etter 5 år bli 6 cm, alt etter sort og vekstforhold.

Q. Hva er den beste lengden til pilstiklinger?
A. Vi selger stiklinger som er 25 cm og ca en blyanttykkelse. Men stiklingene varierer i tykkelse. De spirer like godt om de er tykkere eller tynnere en blyanter.

Q: Kan jeg plante en rekke med stiklinger for å få flettepil?
A: Stiklinger eller et morfelt skal være plantet i en kvadrat eller rektangel. Dvs flere rekker ved siden av hverandre slik at det dannes en liten eller stor åker. Da vil stiklingene som står inne i midten oppleve at det er trangt om plassen og mangel på gjødsel. Dette vil trigge planten til å ikke skyte sideskudd og vokse seg lang og smal.

Q: Hvordan planter jeg stiklinger?
A: Du legger en duk på området du vil beplante. Duken holdes nede med metallplugger og stein. Rekkenes avstand kan være mellom 30 – 50 cm avhengi av høstemetode. Avstanden mellom plantene skal være 10 -25 cm. Men i snitt sier vi ca 12 -14 stiklinger pr m2. Stiklingene stikkes med i jorden og ca 3-5 cm av den 25 cm lang stiklingen skal være OVER bakken. Resten skal ha jordkontakt.

Q: Må jeg vanne plantefeltet?
A: Stiklinger er relativt mye letter å holde i live en lange vidjer. De fordamper ikke så mye fordi mesteparten av planten er under bakken. Men vi anbefaler å vanne det første året og deretter ved behov. Når det skal sies har vi aldri vannet våre 6 dekar med stiklinger.

Q: Kan jeg plante pilvidjer med å stikke et hull i jorden med et spyd i stedet for å grave?
A: Du kan i prinsipp det. MEN du skal være sikker på at pilen kommer minimum 30 cm ned i bakken. DU skal være sikker på at jorden er steinfri og myk nok for smårøtter til å trenge igjennom. OG du skal være sikker på at hullet er lukket etter panting slik at det ikke kommer luft ned i hullet og tørker røttene. Vi anbefaler ikke denne metoden.

 

Pyhhadda

Takk for at du læste helt til enden….

Silja

Vil du motta nyhetsbrev fra oss?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.