Anlegg din egen pileåker

Når du mottar stiklingene er de pakket i plast. På innpakningen står det navn på pilen og antall stiklinger. Hver stikling er 25 cm lang. Husk å noter dette ned et sted.
Stiklingene skal ikke pakkes opp før de skal i jorden! Men de har godt av å stå i vann to dager før planting. Oppbevares best i kjøleskapet inntil du skal bruke dem. Hvis ikke dette er mulig, så sørg for at de ligger kjølig. Ideell oppbevarings temperatur -4°C.

Det er ganske enkelt å dyrke sin egen pil, og pilen stiller ikke store krav til jordsmon. Jorden kan være sandet eller leirefyldt men helst ikke stå unner vann på noet tidspunkt.

Du begynner med å gjennomarbeide jorden slik at den ikke er hard pakket og alle store stein og ujevnheter fjernes. Det er også lurt å tilsette kompost. Dyrekompost er fin å bruke. Etterpå tromles jorden flat.

plastdukken rulles ut

Nå graver man en renne langs kanten av det område du vil beplante. Når jorden er ferdig bearbeidet og rennen er gravd, legges en 0,15 mm tykk vevd plastduk ut over åkeren og strammes opp med noen steiner eller kramper laget av armeringsjern.

plastdukken sikres med armeringsjern

plastdukken sikres med armeringsjern

Når duken ligger hvor den skal, legges kanten av duken i rennen, som deretter fylles med jord. På den måten kan det ikke komme luft under duken. Vevd plastduk slipper gjennom vann og næring. Alternativ kan du bruke vanlig plast, men den har ikke de samme fordelene hvor vannet trenger igjennom og tilførsel av gjødsel.

plastdukk med inndelte felter, gør det lettere at fordele plantene rigtigt

Plastdukk med inndelte felter, gør det lettere at fordele plantene rigtigt

plastdukk med pilsorter

plastdukk med pilsorter

Før man starter å anlægge pilåkeren, er det lurt å tegne opp og skrive navn på hvor de forskjellige sorter skal plantes. Det er nemlig ikke altid like lett, å se forskjell på de forskjellige sortene ved høsting.

sorter-store-åker

Dette bilde gir et godt overblikk. Det er et google luftfoto av vår plantefelt som er på ca. 4 dekar med  22 ulike sorter.

Planting av levende pil bør gjøres tidlig på våren slik at den rekker å slå røtter før bladene skyter frem. Det er mulig å plante til så sent som slutten av mai om du har ferske stiklinger. Vanning er essensielt.

pilstiklinger i vann

Pilstiklinger i vann

Sett stiklingene i vann to til tre dager før planting. Men ikke la plantene utvikle røtte- se etter små hvite prikker på stammen. Når du planter pilen er det viktig å huske å vende stiklingene riktig vei. Dette ser man ved at knoppene (trekanten), på stiklingen skal peke oppover! Hvis en stikling brekker når man stikker den i jorden, skal den kastes – den vil ikke gro.

pilestiklinger

pilstiklinger på nyplantet åker

Stiklingene plantes med 12- 15 cm mellomrom og 40 – 50 cm mellom rekkene ds. at der går 14-16 stiklinger pr. m2. Så er det bare å sette seg ned, ta en kopp kaffe og vente.

Pilestiklinger på åkeren 1 år.

Pilestiklinger på åkeren 1 år.

Det nyplantede pilen må vannes regelmessig den første sesongen, og holdes fritt for ugress.

høsting av pil

Høsting av pil for hånd. Her er det trollpilen som høstes.

Når du skal høste pilen, da gjør dette i vintermånedene november til mars. Straks etter høsting sorteres og buntes pilen i de forskjellige sorter og længder. Deretter settes den til tørking i tre til seks måneder før den er klar til bruk.

Vi har siden 2006 dyrket 22 forskjellige sorter av pil, på 4 dekar, Det gir oss rundt regnet 10-20 ton med ferskhøstet pil hvert år. Pilen brukes til kurvfletting, hytter, tuneneller, flettede treer og annen uteflett.

Mvh Skovstuen Pil