fbpx

Sortering av pil

Hver vinter mellom desember og mars er vi i full gang med å sortere pilen som vi har høstet.

Med våre 6 dekar pil tar denne jobben ca 1-2 mnd å fullføre, alt etter som hvor god eller dårlig avlingen har vært. Og det kan være store forskjeller fra år til år hvordan pilen arter seg og hvor godt den vokser.

Hvorfor sortere?

Når vi fletter kurver bruker vi mye tid på å finne fram til riktig flettepil i bunten. Vi kjenner på pilens størrelse og kikker etter feil og sideskudd. Målet vårt mens vi fletter er å finne perfekt pil, og pil som er lik hverandre. Jo mere tid vi bruker til å sortere pilen mens vi fletter, jo bedre blir kurven din. Men før vi kommer så langt at vi er klar til å flette er det mange prosesser pilen skal i gjennom ført. Og sortering er en av de viktigste stegene til en god pil.

Det første vi gjøre er å være veldig streng med å ikke blande sorter. Det er utrolig kjedelig å finne ut at du har fått forskjellige piltyper i din kurv uten at det var meningen. og det er enda kjedelig å plante en pilsort, som viser seg å være en annen. Så allerede ved høsting merkes markbuntene med navn, og settes for seg selv. Dette for å ikke blande med andre sorter som kan være like.nyhøstet flettepil

Fordi pilen kommer fra åkeren i alle mulige størrelser, sorterer vi pilen i bunter med lengde i 20 cm intervaller. Deretter merkes buntene med sortsnavn og lengde på pilen. Feks Bleu 120-140 cm osv. All pil som har skader og feil blir sortert vekk og kastet. Vi plukker også vekk pil med masse sideskudd.
Når denne første sorteringen er gjort, før pilen tørkes, oppbevares og bløtes oppigjen, gjør det jobben å sortere pilen mens du fletter mye lettere.
Men  ved å sortere pilen i lengde, kan vi planlegge godt hvilken pil og størrelse vi trenger til de forskjellige fletteprosjektene våre.

 

Hvordan sortere?

Når vi er klar for å sortere, bæres buntene inn i kjelleren hvor vi har et stort sorteringsannlegg og kjølelager.

Her sorteres pilen i intervaller på 20 cm av gangen. Deretter settes den i sin respektive bås inntil vi teiper de i bunter, skriver navn på og setter de til tørk.
De fleste har ikke mulighet for å sette opp et eget rom for å sortere pilen sin. Da kan et mobilt sorterings anlegg være et godt alternativ.

 

Mobilt Sorteringsanlegg

 

Sortering av pil

Sortering av pil

Vil du motta nyhetsbrev fra oss?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.