Pil med eller uten bark?

Har du noen gang lurt på hvorfor noen kurver er hvite, men andre har en eller flere farger på seg?
De fleste kurver du kan kjøpe, som er produsert i utlandet er som regel flettet med hvit pil. Men om du kikker på mesteparten av kurvene jeg fletter, er de flettet med pil med farge.

Vi snakker om pil med eller uten bark.
I utgangspunktet har all pil bark på – Selvfølgelig det er slik en plante vokser, med bark på. Og om jeg ikke vil ha en hvit pil, sorterer jeg pilen og tørker den med bark på.

Om jeg derimot har planer om å avbarke pilen, innebærer det litt flere steg i prosessen ennå å bare ta av barken.
All pil som høstes på åkeren i løpet av vinteren er i utgangspunktet levende. Men siden jeg tørker pilen for å lage kurvflettepil, så dør den i løpet av våren når den tørker.
Hvit pil går gjennom en annen prosess. Her er det om å gjøre å holde pilen levende etter at den er høstet. Dette gjøres enklest med å sette den i et kar med vann. Da vil pilen starte å spire i vannet og utvikle blader.
Når vi lager seljefjøyte om våren er det rottrykket som skyter vann oppover stammen fra rota og inn i planten for å gi den næring. Det er det som får barken til å løsne.

Derfor setter jeg pilebuntene i et vannbad, lar det utvikle blader og røtter. Og etter en mnd i vann er pinnene klar til å avbarkes.

Selve avbarkingen er en tidkrevene prosess. Før i gamledager ble dette gjort for hånd.