fbpx

Pil i hagen – ideer til hagen.

I 2013 lagde vi pilehagen i Botanisk hage i Oslo. Men både før og etter dette, har vi brukt masse av tid på å reise rund forbi i barnehager og private hager for å lage pileinstalasjoner til små og store. Vi dyrker mange forskjellige sorter pil hos oss. Noen bruker vi kun til kurvefletting, andre kun til levende pil. Noen kan også brukes til begge deler.
pileflett botanisk hage skovstuen pil pilehytte

Pilehytte og piletunnel i Botanisk hage, Oslo.

Til hyttebygging og tunneler bruker vi sorter som er kraftig voksende og robuste. Egnede sorter er engelsk viminalis, kanelpil, black maul og klon 183. Dette er bare fire eksempler, men det finnes mange sorter å velge mellom. Når vi lager et belgisk gjerde velger vi foreksempel sorter som rød belgier, bleu, long bud, og amerikaner. Men også litt større typer som kanel og black maul. Som sagt kan pilsortene mye forskjellig, og noen kan det hele. Men ikke alle kan alt.

Pilsorter fra Skovstuen Pil

Levende pil kan flettes til pilhytter, hegn, labyrint, naturhule, sandkasse, og tunnel som blir en grønn lekeplass i barnehagen. Pil er veldig barnevenlig!

På terrassen har vi f.eks. treer i potter. Kjøkkenhagen kan omkranses av pilgjerder, små høybed kan lages til krydderhagen. Kompostbingen flettes enkelt av pil.

Rundt terrassen og hyggekroken kan pil flettes som le og avskjermning. Oppdeling og omkransing av hagen og rundt større blomsterbed. Dette er bare en liten del av mulighetene, og det er bare din egen fantasi som setter grenser.

Levegg / gjerde

Levegg / gjerde under flettingen.

Her i Galleriet : Pil i Hagen kan du se masser av spændende pile elementer. Et eksempel på bruk av levende pil i en hage kan være et gjerde. Pilen stiller ikke store krav til jordsmonn, men gjennomarbeid jorden og tilsett litt kompost før planting. Planting av levende pil bør gjøres tidlig på våren slik at den rekker å slå røtter før bladene skyter frem. Lengden på pilen bør være ca 50cm lender en det beregnede høyde på gjerde. Ca 30 cm skal ned i bakken, og toppen klippes av. Det nyflettede arbeidet må vannes regelmessig den første sesongen og holdes fritt for ugress. Dekk med barkduk, plast og bark.
Levende piletre

Levende piletre i vår hage på Langø.

Trenger du hjelp til å komme i gang i din egen hage, bidrar vi gjerne som konsulent på timebasis og hjelper deg godt i gang. Vi tar også oppdrag med å flette for deg i din hagen .
Botanisk Hage, Oslo

Botanisk Hage, Oslo

Vil du motta nyhetsbrev fra oss?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.