Pil til kurvfletting – fra plante til flette materiale!

Pil fra plant til flettemateriale

For å forstå hvordan du selv kan lage flette-pil, kigger vi nå litt på pilen syklus – fra dyrking i hagen, høsting, tørking og sortering og til oppbløtting av klar materiale til kurvfletting.

Høsting:

Pil som skal brukes til å flette med kan du høste når som helst i løpet av vinteren når bladene er faldet av. Pilen kan høstes med kniv, sigd eller saks helt nede ved roden av vidjen.

Sortering:

Nå sorterer du pilen i forskjellige lengder, da ulike prosesser i kurvfletting trenger ulike lengder af materiale.

Vi sorterer i 20 cm intervaller i et sorteringsannlegg. Det kan du få et lite glimt av på denne filmen. Kan hende du allerede har sett den. http://www.skovstuenpil.no/dyrke-pil-eller-kjope-pil/
Er ikke sikker på at blogginnlegget er helt ferdig. Men filmen ligger nederst i innlegget

Tørking:

Pilen setter jeg på et sted hvor det er tørt. Som du ser på videoen er dette ute hos oss. Men du må gjerne sette den inne. Hovedsaken er at det er tørt, og ikke fuktig som i en kjeller feks.

Temperaturen på stedet bestemmer når pilen er tørr. Høyere temperatur gjør at pilen tørker fortere. Så setter du den inne i stua, tørker den fortere enn ute under overdekke.

Tips:

Jeg tørker alltid pilen helt når jeg skal bruke den til kurvfletting. Tørr pil som bløtes opp igjen lager et bedre resultat enn om du bruker fersk pil.

Ting som flettes av fersk pil blir løse. Ting som flettes av tørket og så oppblødt pil igjen blir ikke så løs. Fersk pil innholder mere vann, enn oppblødt pil gjør.
Pil som du skal flette enkle ting som fuglematere og klatrestativ med. Ting som ikke har stor verdi eller som forgår hurtig. Da kan du bruke fersk pil. Men det beste er å tørke pilen litt før du fletter. Det rette tidspunkt for når pilen er perfekt er et ukjent tidspunkt. Da det avhengier av temeraturen pilen tørkes litt på. Denne pilen trenger du ikke bløte opp. Altså ikke før den er for tørr til å flette med.
Jeg kikker etter rynker i overflater, om pilen knekker ol. Men siden jeg får et bedre resultat av å bløte opp igjen. Er det dette jeg foretrekker.
Sortering av pil

Oppbløting:

Hvordan få perfekt flettepil?
Kan man flette med pil som ikke alltid er perfekt. Heldigvis ja. Det store spørsmålet er hvor lenge man oppbløter pil. Det er like mange svar som piltyper. Alt er temperatur avhengig, sorts avhengig og størrelsen på pilen.
La meg begynne med temperaturen. Er det varmt vann går oppbløtingen hurtig. Er det kaldt vann går den sakte Er det frost, kan prosessen stoppe opp.
Sort:
Noen sorter innholder mer ved enn andre. Hvordan finne ut dette? Det er erfaring. Og egentlig ikke så mye mer enn det. Noen krever lengre tid enn andre, og det lærer man seg å kjenne etter etterhvert som tiden går. Men selv om man ikke kan bestemme dette ennå, er det ikke noe i veien for at pilen kan flettes med.
Størrelsen på pilen: Er det stor pil skal den ha lengre tid Er det liten pil skal den ha kortere tid.

Slik gjør jeg:

Jeg bløter opp pilen innendørs hvor temperaturen er så stabil jeg kan få den. Om vinteren holder den seg over frysepunktet, og om sommeren er den rundt ti grader. Jeg bruker en gammel båt siden jeg bløter opp større mengder pil på en gang.
Her legger jeg pilen ned i og tynger den ned, slik at alt ligger unger vann. Jeg kjøpte en varmekolbe en gang på Maxbo- Er egentlig til murere( men er forferdelig gammeldags)
Pilen ligger i varmt vann i ca 2 døgn. Vannet er kald når jeg starter og ubehagelig varmt etter to døgn når jeg tar pilen opp igjen.
På sommeren går denne prosessen hurtigere( ca en halv dag) enn på vinteren. Men oppbløtingen i varmt vann er generelt hurtig.
Det er sjeldent jeg bløter opp i noe annet en varmt vann. Så min erfaring er ikke så stor. De gangene jeg har bløtet opp pil i kaldt vann på sommeren kan det ta 4-5 dager. Er det kaldere kan det ta 5-7 dager. Og er det større pil opp mot ti dager eller mer. Men pilen er ferdig når du kan bøye den tykke enden i 90 grader uten at den brekker.
Dette høres kanskje komplisert ut, men egentlig er det ikke det. For meg handler det om å bløte opp pilen perfekt. Og det er ikke alltid jeg lykkes. Det hindrer meg heldigvis ikke fra å flette med den.
Har du klart å lese deg hele veie ned hit, og synes du behøver litt mer info – meld deg på nyhetsbrevet vårt. Det kommer masse av hemmeligheter snart

I mellomtiden ønsker jeg deg god fletting.

kurvmaker, kurvmakerlærling, pilefletting, pilfletting, kurvmakerskolen, kurvfletting, silja levin, lars levin, skovstuen pil, kurver, levende pil, basket making, basketmaker, willoweaver, willow